Kacskaringó Fonalbolt


1114 Budapest, Ulászló u. 8.

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 8.00-18.00
Szombat - Vasárnap: Zárva

Címkék

Ross takaró közös horgolás

Ismeritek a BBC Poldark című sorozatát? Nos, mi sem. :) De csupa pozitív kritikát olvastunk róla (például itt), ráadásul a Stylecraft idei közös horgolása egy, a sorozat által inspirált takaró lesz. Legalább tudjuk, mit, illetve kit nézzünk közben...

Az alábbiakban a tervező bevezető gondolatait olvashatjátok. Csatlakozzatok ti is, válasszátok a megadott színeket, vagy akár egy ütős színkombinációt, nézzétek át a mintában használt pálcákat, az első mintaegység július 11-én érkezik.

Ráadásképp egy kis akcióval is kedveskedünk nektek: ha egyben megrendelitek vagy a boltban megvásároljátok a takaróhoz a 16 gombolyag fonalat, akkor elengedjük az Áfát! Az akció 2017. július 5-től augusztus 31-ig tart.

Üdvözlünk a Ross takaró közös horgolásának résztvevői között, melyet blogunk legújabb sztárja, Catherine Bligh tervezett. Catherine’s Corner-nek, azaz Catherine sarkának hívják színes ötletekkel teli blogját, ahol tapasztalattól függetlenül minden horgoló inspirálódhat. Ezt a takarót a BBC Poldark című sorozatának főszereplője, Ross Poldark ihlette, Catherine nagysikerű Demelza takarójának folytatásaképp. A tervező Ross Poldark jelmezeinek színeit választotta, klasszikus árnyalatokat néhány élénk színnel. Catherine sok inspirációt nyert a cornwalli tájból, az útkereszteződések és falak megjelennek a négyzeteken is.


Üdvözlő üzenet Catherine-től

 

Hozzávalók

 

A Stylecraft Special DK fonalat használtam, a következő színekben és mennyiségben:

 • storm blue (1722) - 134 g

 • copper (1029) - 88 g

 • white (1001) - 96 g

 • silver (1203) - 89 g

 • black (1002) - 66 g

 • denim (1302) - 123 g

 • dark brown (1004) - 110 g

 • grey (1099) - 91 g

 • mocha (1064) - 245 g

 • cream(1005) - 76 g

A Stylecraft Special DK 100 grammos gombolyagokban kapható, a felhasznált fonal mennyisége változhat annak függvényében, hogy milyen szorosan horgolsz.

 

Eszközök

 

4,5 mm-es horgolótű

A horgoláspróba egyezése nem létfontosságú ehhez a projekthez. A középső nagy négyzet oldalai nagyjából 40 cm hosszúak DK vastagságú fonallal, 4,5 mm-es horgolótűvel elkészítve. A legkisebb négyzetek körülbelül 10 cm, a közepes négyzetek pedig 20 cm oldalhosszúságúak. Ha a középső négyzeted kisebb, a takaród arányosan kisebb lesz. Ha a négyzeted nagyobb, a takaród nagyobb lesz. Olyan horgolótűt használj, amit kényelmesnek találsz a választott fonaladdal. Én elég szorosan horgolok - azt javaslom, hagyatkozz a saját megérzéseidre a horgolótű választásakor, ne félj egy, vagy akár két mérettel kisebb vagy nagyobb tűt választani!

 

Egyéb kiegészítők

 

Szükséged lesz még egy merkelőtűre a fonalvégek eldolgozásához, és hasznosnak találhatod a szemjelölőket is. Ha nincsenek szemjelölőid, néhány rövid, kontrasztos színű fonaldarab is ugyanúgy megfelel a célnak.

 

Blokkolás

 

Én nem érzem szükségét a négyzeteim blokkolásának, mikor akril fonalat használok - hacsak nem hevíted fel annyira a fonalat, hogy elveszítse a tartását, a blokkolás nem hoz látványos eredményt. Inkább kimosom a kész takaróimat és alacsony fokozaton, szárítógépben szárítom. Ezzel a módszerrel lágyabbak lesznek a szemek és minden felveszi a végleges formáját.

 

Alkalmazott pálcák

 

A takaró elkészítéséhez szükséges jópár alapvető és néhány haladó pálca horgolásának ismerete. Az összes alkalmazott pálcáról elérhető rengeteg alapos oktatóvideó és leírás az interneten. Mindent, ami kicsit is eltér az átlagostól, megmagyarázok a mintaleírásban.

A következő pálcákat és rövidítéseket használtam:

 

ksz = kúszószem

lsz = láncszem

rp = rövidpálca

fp = félpálca

erp = egyráhajtásos pálca

krp = kétráhajtásos pálca

frfp = fordított relief félpálca

frkrp = fordított relief kétráhajtásos pálca

srerp = sima relief egyráhajtásos pálca

srkrp = sima relief kétráhajtásos pálca

2eb-srerp = 2 egyszerre befejezett sima relief egyráhajtásos pálca 2 pálcára

2eb-srkrp = 2 egyszerre befejezett sima relief kétráhajtásos pálca 2 pálcára

v-szem = erp, 1 lsz, erp ugyanabba a szembe öltve

kagyló = erp, 1 lsz, erp, 1 lsz, erp, 1 lsz, erp ugyanabba a szembe öltve

 

Állópálcák (standing stitches): álló rp, álló fp, álló erp - standing sc, standing hdc, standing dc

Láncszemek és kúszószem helyett állópálcákat horgolva is csatlakoztathatsz új fonalat a körhöz. Ha állópálcát horgolsz, az első pálca is úgy fog kinézni, mint a többi, a kör végén könnyű lesz a láthatatlan összekapcsolás és elkerülhető az utolsó és első pálcák kúszószemes csatlakoztatása. Az interneten remek útmutatók vannak az állópálcák horgolásáról. Ha mégsem szeretnéd ezt a módszert használni, csak kapcsold be az új színt a szokásos módon kúszószemmel, majd horgolj 1 lsz-t egy rp helyett, 2 lsz-t egy fp helyett vagy 3 lsz-t egy erp helyett és a kör végén kapcsold az utolsó szemet a kezdő láncszemsor “felső” szeméhez egy kúszószemmel.

 

Láthatatlan összekapcsolás - invisible join

Számos jó oktatóvideó, leírás található az interneten erről a technikáról, melyet alkalmazhatsz mind a lácszemsoros, mind az állópálcás kezdés esetén is. A láthatatlan összekapcsolás opcionális, bátran használhatod a kúszószemes befejezést is, ha azt a módszert kedveled. A mintában általában azt javaslom majd, hogy “zárjuk össze a kört láthatatlan összekapcsolással”, ha valahol mégis azt írom, hogy kúszószemmel kapcsold össze a kört, kérlek ragaszkodj a leíráshoz.Varázshurok - magic circle

A varázshurokról is rengeteg útmutatót találhatsz. Azért jó varázshurokkal kezdeni egy négyzetet, mert szorosra húzható, így nem marad lyuk a négyzet közepén, mint amikor láncszemsorral kezdünk.Kezdő egyráhajtásos pálcasor - foundation dc

Szeretem ezt a módszert, mert kiváltható vele a láncszemsoros kezdés, sokkal rugalmasabb lesz, mint ha láncszemekkel dolgoznánk. Az interneten remek útmutatókat találhatsz. Ha túl nehéznek találod ezt a módszert, akkor készíthetsz egy megfelelő hosszúságú láncszemsort, majd minden láncszembe egy egyráhajtásos pálcát.

 

A körök leírásának végén, zárójelben olvasható számok azt jelzik, hány pálcának kell lennie a körben. Figyelmeztetés: mikor elvágod a fonalat, ne felejts hosszú szálat hagyni, hogy könnyű legyen biztonságosan eldolgozni a végén.

 

Mintarajzok és képek

A mintaleírások fotói lépésről lépésre segítenek a horgolás folyamatában. Azt gondoljuk, a képek igazán nagy segítséget jelenthetnek, jól helyettesítik a mintarajzokat (amiket ezúttal nem tartalmaz a leírás) és úgy érezzük, fontos, hogy lásd, hogy néznek ki az egyes darabok, ahogy dolgozol rajtuk. 

 

Kéznél van a segítség

 

Azt szeretnénk, hogy élvezd ezt a projektet és mindent megteszünk, hogy minden kérdésre válaszoljunk amilyen gyorsan csak lehet. Készítünk majd hasznos videós útmutatókat még részletesebb instrukciókkal, tanácsokkal a minta minden részéhez. Ezeket majd a Stylecraft Yarns nevű YouTube csatornánkon láthatod. Angol nyelven legegyszerűbben a Pippin Poppycock Facebook-csoportban tudsz segítséget kérni, melynek tagjai hétről hétre közösen dolgoznak majd a takarón és támogatják a többi horgolót is. Magyar nyelvű segítségért keress minket a Kacskaringó klubban! Mindkét csoportban megtesznek mindent, hogy az összes kérdésre válaszoljanak. Arra kérünk, vedd figyelembe, hogy ezt a csoportot nem a Stylecraft vezeti, hanem olyan Stylecraft-rajongók, akikben megbízunk, és nagyszerű nagykövetei a Ross közös horgolásnak. Annak ellenére, hogy mindent megtettünk, hogy biztosítsuk, nincs hiba a leírásban, lehetséges, hogy mégis maradt néhány - mi készen állunk, hogy segítsünk, ha bármilyen kérdésed akarna. A Stylecraft nem vállal felelősséget a végeredményért, ha más fonalat használsz. Végül, köszönetképp, hogy elolvastad a bevezetőnket és részt veszel a közös horgolásban, a következő oldalon láthatod a kész takaró előnézetét. Biztosak vagyunk benne, hogy egyetértesz, egyszerűen lenyűgöző!

 

Köszönjük, hogy részt veszel a közös horgolásban. Reméljük jól fogod érezni magad e lélegzetelállító takaró készítése közben! Jó horgolást!

 

A Stylecraft csapat

9Hozzászólások

  • Avatar
   Feketéné Kocsis Krisztina
   júl 5, 2017

   Szeretnék részt venni a horgolásban, de lehet, hogy közben kicsit elmaradok, mert dolgozom! Folyamatosan tudom majd követni azért?

  • Avatar
   Bakó Katalin
   júl 5, 2017

   Szeretnék részt venni lehet, hogy lemaradok én is de nagyon tetszik és így biztosan el is készítem.

  • Avatar
   Némethné Kálmán Zsuzsanna
   júl 6, 2017

   csatlakozom

  • Avatar
   Némethné Kálmán Zsuzsanna
   júl 6, 2017

   Csatlakozom!

  • Avatar
   Andrea
   júl 7, 2017

   Augusztusban szeretnék csatlakozni!

  • Avatar
   Andrea
   júl 7, 2017

   Ravelryn fennt van a minta! (Ross Poldark)

  • Avatar
   Andi
   júl 12, 2017

   Csatlakozni szeretnék. Mikor lesz a kezdés? Van esetleg magyar nyelvu leiras?

  • Avatar
   Bolyóné Ibolya
   júl 16, 2017

   Szeretnék csatlakozni

  • Avatar
   Gy Mónika
   júl 19, 2017

   Bea! A képen szereplő Úriember netán az új kollégátok? :)

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code