Kacskaringó Fonalbolt


1114 Budapest, Ulászló u. 8.

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 8.00-18.00
Szombat - Vasárnap: Zárva

Címkék

Ross takaró - 7. rész

Összeállítás és a szegély elkészítése

Hozzávalók

4,5 mm-es horgolótű

merkelőtű

szemjelölő

Felhasznált színek a Special DK fonalból:

Rövidítések

ksz - kúszószem

lsz - láncszem

rp - rövidpálca

fp - félpálca

erp - egyráhajtásos pálca

krp - kétráhajtásos pálca

frfp - fordított relief félpálca

frerp - fordított relief egyráhajtásos pálca

srerp - sima relief egyráhajtásos pálca

srkrp - sima relief kétráhajtásos pálca

2eb-srerp - két egyszerre befejezett sima relief egyráhajtásos pálca két pálcára

2eb-srkrp - két egyszerre befejezett sima relief kétráhajtásos pálca két pálcára

kagyló: (erp, lsz, erp, lsz, erp, lsz, erp) a mintában megjelölt helyre

Jegyzetek

Catherine mindig a láthatatlan száleldolgozás módszerét alkalmazza, mint ahogy ezt a bevezetőben ki is fejti. Catherine egy merkelőtűvel rejti el végül a fonalvégeket.

Általános tippekért látogasd meg a közös horgolás bevezető pdf-dokumentumát, amit itt találhatsz meg, vagy magyarul ezen az oldalon.

Nézd meg a hasznos videókat ittvagy a Stylecraft YouTube csatornáján a lépésről-lépésre videókat ide kattintva.

Összeállítás

A takaró minden részét rövidpálcával erősítettük össze, a négyzeteket színével egymás felé fordítva, csak a hátsó szálba öltve. Nagyon szeretem ebben a módszerben, hogy így minden négyzet elkülönül a többitől, és sokkal egyszerűbb, mint a varrás. Nem muszáj rövidpálcát használnod - a kúszószem is jól működik, csak vigyázz,hogy ne legyen túl szoros. Vagy ha inkább azt szereted, össze is varrhatod a négyzeteket.

A kis négyzeteket kivéve, melyek storm blue színnel illesztettünk össze, az összes varrás a mocha színnel készült.

Kezdd a kis négyzetekkel. Készíts egy csúszócsomót a storm blue színnel. Fordíts színével egymás felé két négyzetet, egyet-egyet az A és B színkombinációkból. A sarok utáni rövidpálcába ölts először (azaz ne dolgozz a sarok rp-jába), haladj végig a négyzetek szélén, csak a hátsó szálba öltve (a “külső” szálakba, ha ránézel).

Hagyd ki a sarok rp-ját:

Ha az első illesztés végére értél, horgolj egy rp-t a sarok rp-jának hátsó szálaiba, majd illeszd össze a következő két négyzetet (egyet-egyet a B és A színkombinációkból) és horgolj egy rp-t a sarok rp-jának hátsó szálaiba.

Horgold végig a négyzetek oldalait, de ne horgolj a sarok rpjába, vágd el a fonalat. Négy négyzetnek kell összekapcsolva lennie, egy ‘vízszintes’ illesztéssel.

Fordítsd meg a négyzeteket és ugyanígy horgold meg a “függőleges” illesztést is. Amikor a közepéhez érsz (ahol a négy négyzet sarka találkozik), a fent leírtaknak megfelelően horgold össze a két sarok rp-ját, “átnyúlva” a vízszintes illesztésen.

Négy nagy négyzetet kell kapnod, melyek mind 4 kis négyzetből állnak. Ne dolgozd el a szálvégeket, hagyd későbbre.

Kicsit furának tűnhet ezen a ponton, de ne aggódj, jól fog kinézni a végén!

Most mindent össze fogunk kapcsolni. Ezen a ponton szeretem kiteríteni és összetűzni a takaróimat biztosítótűkkel. Nem muszáj ezt csinálnod, de nekem sokat segít észben tartani, melyik négyzet melyik után következik az összeállítás során.

Először mindig a “vízszintes” illesztéseket horgolom meg, aztán a “függőlegeseket”. A külső négyzeteknél, ahol a sarkok 2 lsz-ből állnak, egy rp-t kell horgolnod a sarok egy láncszemének hátsó szálába az illesztés elején és végén is.

Amikor olyan részhez érsz, ahol a négy kis négyzetből álló egység közepe és egy nagyobb négyzet közepe találkozik, horgolj minden sarok-rp-ba egy rp-t és (2eb-rp) a kis négyzetek mindkét sarok rp-jába. Tehát horgolj rövidpálcákat a hátsó szálba ahogy szoktad, egészen a kis négyzet sarok rpjáig. Aztán horgolj 2eb-rp-t a kis négyzetek két sarok rpjába, de ugyanabba a pálcába horgolod a nagy négyzet szélén. Aztán horgolj egy rp-t a kis négyzet sarok rp-jába és folytasd a munkát az eddigiek szerint a végéig.

Amikor a téglalap alakú egységek rövidebb oldalain dolgozok, egy sor rp-ba egy rp-t, egy sor erp-ba két rp-t horgolj. Az az általános szabály, hogy egyenletesen oszd el a rp-kat, hogy az illesztés közepe a mocha és a fekete csíkok közé essen, és a téglalap alakú rész egyik irányba se legyen furán megnyúlva. Ezen a szakaszon persze nincsenek hátsó szálak amikbe horgolhatnánk, próbálj a rövidpálcákba és egyráhajtásos pálcákba ölteni, ahelyett, hogy köréjük horgolnál.

Ne aggódj, ha néha észreveszed, hogy hibáztál,valami nem stimmel a szemszámokkal, “csalnod” kell egy kicsit és egy négyzet két pálcáját is ugyanazzal a pálcával horgolod össze a másik négyzeten. A horgolás nagyon sok mindent megenged! Az extra pálcákat ha lehet inkább a sarkoknál horgold meg a sor közepe helyett. Biztos ami biztos, ellenőrizd, hogy tényleg jó helyen kezdted-e az összekapcsolást és nem hagytál-e ki vagy nem horgoltál-e kétszer egy-egy pálcát a sarkoknál.

Ha kész vagy az összes illesztéssel, ne dolgozd el a szálvégeket, hagyd a munka végére - könnyebb lesz, miután végeztél a szegéllyel is.

Szegély

1. kör: mocha színnel készítsünk álló rp-t bármelyik sarokba, 2 rp ugyanoda. 1-1 rp minden pálcába az egész oldal mentén. Ha két négyzet találkozásához érsz: 1 rp az első négyzet 2 lsz-es ívére, 2eb-rp mindkét sarokba, 1 rp a köv négyzet 2 lsz-es ívére. A plusz egy pálca biztosítja, hogy a szegély nem fogja összehúzni ??? Ha körbe értünk, kúszószemmel zárjuk a kört.

(oldalankét 209 pálca + a sarokpálcák)

2. kör: 1 lsz (sormagasítás), rp ugyanoda, 3 rp a köv pálcába (a 3 sarokpálca közül a másodikba). > 1 rp a köv pálcába, majd 3 lsz. *1-1 rp a köv 2 pácába, a köv 2 pálca kimarad. Készítsünk kagylót a köv pálcába (kagyló: erp, lsz, erp, lsz, erp, lsz, erp). A köv 2 pálca kimarad, 1-1 rp a köv 2 pálcába, majd 3 lsz.** Ism a * ** közötti részt 22x, majd rp a köv pálcába, 3 rp a sarokba < Ism a > < közötti részt 3 alkalommal. Kúszószemmel zárjuk a kört.

3. kör: ksz a 3 rp-s sarokegység 2. rp-jáig (2 ksz). 1 lsz > 3 rp ugyanoda. A köv 2 pálca kimarad, majd kagyló a köv 3 lsz-es ívre. *2 lsz, a köv 5 pálca kimarad, kagyló a köv 3 lsz-es ívre**. Ism a * ** közötti részt 22 alkalommal. A köv 2 pálca kimarad, 3 rp a köv pálcába.< Ism a > < közötti részt 3 alkalommal. Kúszószemmel zárjuk a kört.

4. kör: ksz a 3 rp-s sarokegység 2. rp-jáig (1 ksz). 4 lsz (sormagasítás + 1 lsz), majd (erp, lsz, erp, lsz, erp) ugyanoda. >*2 lsz, a köv 4 pálca kimarad, majd (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre. 2 lsz, a köv 5 pálca kimarad, kagyló a köv 3 lsz-es ívre.** Ism a * ** közötti részt 22 alkalommal. A köv 5 pálca kimarad, (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre. 2 lsz, a köv 4 pálca kimarad, kagyló a köv 3 lsz-es ívre.< Ism a > < közötti részt 3 alkalommal, kihagyva az utolsó kagylót. Kúszószemmel zárjuk a kört (a 3. lsz-be).

5. kör: ksz a sarokban található első 1 lsz-es ívig (1 ksz). 4 lsz (sormagasítás + 3 lsz), majd 1 rp ugyanoda. [a köv pálca kimarad, majd (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre] 2x. >2 lsz, a köv 4 pálca kimarad, kagyló a köv 3 lsz-es ívre. *2 lsz, a köv 5 pálca kimarad, majd (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre. 2 lsz, a köv 5 pálca kimarad, kagyló a köv 3 lsz-es ívre.** Ism a * ** közötti részt 23 alkalommal. 2 lsz, a köv 4 pálca kimarad, (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre. [a köv pálca kimarad, majd (rp, 3 lsz, rp) a köv 1 lsz-es ívre] 2x. Ism a > < közötti részt 3 alkalommal, kihagyva az utolsó 3 (rp, 3 lsz, rp) egységet. Zárjuk a kört láthatatlan összekapcsolással (az első láncszembe).

6. kör: storm blue színnel készítsünk álló rp-t a sarokban található második (rp, 3 lsz, rp) egység 3 lsz-es ívére, (3 lsz, rp) ugyanarra az ívre. >1 lsz, a köv 2 pálca kimarad, majd (rp, 2 lsz, rp) a köv 3 lsz-es ívre. A köv pálca kimarad, majd *2 rp a 2 lsz-es ívre. A köv pálca kimarad, majd 1-1 rp a köv 5 pálcába. A köv pálca kimarad, majd 2 rp a 2 lsz-es ívre. A köv pálca kimarad, majd (rp, 2 lsz, rp) a 3 lsz-es ívre. A köv 2 pálca kimarad.** Ism a * ** közötti részt 23 alkalommal, kihagyva az utolsó (rp, 3 lsz, rp) egységet. A köv pálca kimarad, majd (rp, 2 lsz, rp) a 3 lsz-es ívre.< Ism a > < közötti részt 3 alkalommal, kihagyva az utolsó (rp, 3 lsz, rp) egységet. Zárjuk a kört láthatatlan összekapcsolással, vágjuk el a fonalat.

Dolgozzuk el a fonalvégeket.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A minta fordítása a Stylecraft és a szerző engedélyével történt.

Bár minden erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy a minta helyes legyen, a Stylecraft nem vállal felelősséget a mintában található esetleges hibákért.

Amennyiben hibát észlelünk a mintában, a lehető leggyorsabban fogjuk elkészíteni és kiadni annak javítását.

A Stylecraft nem vállal felelősséget semmilyen más fonal használata esetén.

FIGYELMEZTETÉS - MINDEN JOG FENNTARTVA

Ez a minta a szerzői jog védelme alatt áll. A minta személyes, nem kereskedelmi célú használatra készült. A minta nem módosítható, az ingyenes Stylecraft minták bármilyen formájú árusítása tilos. Információért az ingyenes Stylecraft minták megosztásáról lásd a www.stylecraft-yarns.co.uk/copyright.htm oldalt.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code