Horgolósuli - 27. lecke - Nyári szett

Huszonhetedik lecke - Nyári szett

 

A tomboló nyárban misem esik jobban, mint a vízparton eltölteni az időt. Lehet játszani, olvasni, kötni vagy horgolni, de azért a strandon sem árt, ha az ember trendi marad. A legfontosabb holmik: fonal, víz és naptej (ebben a sorrendben :)) elférnek egy vidám cekkerben, és a strandon is bátran viselhetünk ékszert, ami színben passzol fürdőruhánkhoz.  Ezek a gondolatok ihlették ezt a háromrészes nyári szettet, amely Drops Muskat Soft fonalból készült, hogy bírja a gyűrődést is.

 

nyári szett

 

A szett egy cekkerből, fülbevalóból és karkötőből áll, és egy balatoni hétvége alatt bőven elkészíthetőek :). Kezdőknek is ajánlom, mert gyors sikerélményt nyújt, ugyanakkor jól kihasználható darabok.

 

Hozzávalók:

2 gombolyag Muskat vagy Muskat Soft fonal (bármely más pamutfonalból is elkészíthető, pl.: Gilice, Gerlepár, Drops Safran, Drops Bomull-lin stb.)

3 mm-es horgolótű a karkötőhöz és a fülbevalóhoz

3,5 mm-es horgolótű a cekkerhez

 

A cekker

 

A munkát a Horgolósuli 3. leckéjében leírt körben horgolás alapján kezdjük, tehát 2 láncszemet készítünk, az elsőbe 6 rövidpálcát horgolunk. Ezt követően folyamatosan szaporítunk, a 6-os szabály szerint, amelyet szintén a 3. leckében találtok meg. A különbség csak annyi lesz, hogy a 4. sortól kezdve félpálcákkal haladunk. (A félpálca készítését a 2. lecke 3. pontjában találjátok!)

 

Én egészen addig haladtam, amíg minden 11. szembe szaporítottam, ekkor körülbelül akkora volt a cekkerem alja, mint egy kistányér. Ekkora szatyorba belefér a másfél literes üveg, a fonal és a naptej is :).

 

cekker

 

Ha ezzel megvagyunk, akkor egy domború pálcasort készítünk, mégpedig egyráhajtásos pálcákból. A domború erp-k így készülnek:

2 lsz magasítás után, mintha normál erp-t készítenénk, ráhajtunk egyet a tűre, és az előző sorban lévő félpálca törzsébe öltünk.

 

domború erp

 

domború erp

 

Minden szembe egyet készítünk, így pereme keletkezik a szatyrunknak.

 

domború erp

 

Ezt követően már nem szaporítunk, mert ez már a cekker oldala lesz. Készítsünk két kört félpálcával (minden szembe egyet), majd egy kört erp-val.

Most kezdődik a lyukacsos rész: 

1 lsz magasítás, *5 lsz, majd a láncszemívet az 5. szembe kapcsoljuk rövidpálcával* - a csillagok közötti részt ismételjük, a végén az utolsó ívet a sormagasításként készített láncszembe kapcsoljuk hamispálcával.

2 hamispálcával haladjunk a következő láncszemív közepéig, készítsünk 5 lsz-et, és rp-val kapcsoljuk a következő láncsszemív közepébe. (nem kell a szembe bökni, elég, ha az egész ívet áthurkoljuk)

Innentől kezdve nem kell összezárni a köröket, hanem haladhatunk folytatólagosan, spirál alakban. Én 14 kört készítettem ebből a lyukacsos mintából, de ha nagyobb cekkert szeretnél, nyugodtan folytasd még tovább!

 

15. kör: minden láncszem-ívbe 3 erp

A cekker szegélyét kagylómintával fejeztem be: a hármas erp-csoportok 1. és 2. szeme közé 1 rp, 2 erp, 1 rp (kör végéig ismételjük)

A cekker füle félpálcákból áll. A szegély utolsó kagylója után készítünk 4 félpálcát, megfordítjuk a munkadarabot, és 2 lsz magasítás után 3 félpálcát készítünk. így haladunk tovább, míg a cekker füle el nem éri a kívánt hosszúszágot. Az enyém 36 sor félpálcából áll.

A cekker el is készült, elvarrhatjuk a szálakat.

 

Karkötő

 

karkötő

 

A karkötő készítéséhez gyöngyöket is használtam. Ehhez első lépésben fel kell fűzni az összes gyöngyöt a gombolyagra, amire szükségünk lesz, hiszen "útközben" erre nincs lehetőség. 3 mm-es horgolótűre válunk.

 

Tehát fűzzünk fel 48 db gyöngyöt, egy tű segítségével. Csúsztassuk őket lejjebb, amíg fel nem használjuk őket.

 

gyöngyös

 

1. sor: 9 láncszemmel indítjuk a karkötőt, majd a tűtől a 2. lsz-be rövidpálcát készítünk, utána minden szembe 1 rp.

2. sor: 1 lsz magasítás, majd továbbra is minden szembe 1-1 rp-t teszünk, de úgy, hogy mielőtt beleöltenénk a szembe, a tűhüz csúsztatunk egy-egy gyöngyöt, és ezt követően bökünk a szembe.

 

gyöngyös

 

gyöngyös

 

gyöngyös

 

3. sor: 1 lsz magasítás, majd minden szem hátsó hurkába öltünk 1-1 rp-t.

A 2. és a 3. sort még kétszer megismételjük, így összesen 3 gyöngyös sorunk lesz.

 

Ezután egy rácsos minta következik: 

1. sor: 2 lsz magasítás, *1 lsz, 1 szemet átugrunk, 1 félpálca* - csillagok közötti részt a sor végéig ismételjük.

2. sor: ugyan az, mint az 1. sor

3. sor: 2 lsz magasítás, *1 lsz, 1 gyöngyöt a tűhöz húzunk, 1 félpálca* - csillagok közötti rész a sor végéig ismételjük.

Az 1. és a 3. sort még kétszer ismételjük.

Utolsó előtti sor: 1 lsz magasítás, minden szembe 1 félpálca

Utolsó sor: 3 hamispálca az első 3 szembe, majd 5 láncszemet készítünk, melyeket egy szem kihagyásával a következő szembe kapcsolunk hamispálcával, és a sor végéig hamispálcával haladunk.

 

A gyöngyös téglalap másik oldalára is elkészítjük a rácsos mintát. Erre az oldalra azonban megkötőt készítünk az utolsó sorban:

2 hamispálca az első két szembe, majd 8 lsz-et készítünk, melyekbe visszafelé egyenként 1-1 hamispálcát teszünk. Egy hamispálca következik a sor következő szemébe, és a másik megkötöt is elkészítjük az utóbbi alapján. Végül hamispálcákkal érünk a sor végére.

 

Fülbevaló

 

fülbevaló

 

A fülbevaló elkészítése már csak egy könnyű levezetés :).

 

1. sor: 9 lsz-et készítünk, 1 gyöngyöt húzunk a tűhöz, és a tűtől számított 5. lsz.be félpálcát készítünk.

2. sor: *1 lsz, egy gyöngy, 1 szemet kihagyunk, és a következőbe egy fp* - csillagok közötti részt ismételjük a sor végéig.

3. sor: 2 lsz magasítás, *1 lsz, 1 szemet kihagyunk, és a következőbe 1 fp* - csillagok közötti részt ismételjük a sor végéig.

 

A végén a fülbevaló szélét rövidpálcákkal körbeholrgoljuk: minden lyukba 2 rp, a sarkokba pedig 4 rp. A téglalap rövidebb oldalán belefűzzük a fülbevalókapcsot, elvarrjuk a szálakat!

 

Jó munkát, és jó strandolást kívánok! :)

Luca

 

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code