Kötősuli - 17. lecke - Aurora szett 2.

 

Folytassuk hát a Kötősulit a kendőhöz illő beret-fazonú sapka megkötésével.

 

A sapkák kötéséről sokat tanultunk már Ahama leckéjéből, de most új trükköt is tanulhatunk, amit a későbbiekben nem csak sapka kötésénél hasznosíthatunk.

 

A sapka szegélyét csőkötéssel készítjük el, ami különösen rugalmas, és nem utolsó sorban nagyon mutatós szegélyt eredményez. A későbbiekben ezt a szegélyt bárhol használhatjuk ott, ahol szükség van a rugalmasságára, pl. pulóverek szegélyénél, nyári felsők nyakkivágásánál.

 

 

A sapka kötése

 

Méret: fejbőség kb. 56 cm, a sapka átmérője kb. 26 cm.

 

Amire szükségünk lesz:

- 4-es zoknikötőtűk
- 5-ös zoknikötőtűk
- 4-es körkötőtű vagy egyenes tű a szemfelszedéshez
- 5-ös rövid körkötőtű (tűhegytől tűhegyig 50 cm), ha van ilyen a kosarunkban, de enélkül is boldogulunk
- gyapjúvarrótű
- kötésjelölők

 

A sapkát bármilyen általunk ismert vagy kedvelt szemfelszedési módszerrel elkezdhetjük, ám a csőkötést javaslom, mert ez a legrugalmasabb, és ezzel a módszerrel soha nem tágul használhatatlan bőségűre a sapka szegélye.

 

Ha mégsem szeretnénk ezzel a módszerrel dolgozni, akkor szedjünk fel a 4-es körkötőtűre vagy egyenes tűre 90 szemet. Kezdjük el kötést a 4-es zoknikötőtűkkel 1 sima, 1 fordított patentkötéssel. Az első sor kötése közben a szemeket egyenletesen osszuk el a 4 tűre:

1. tű: 22 szem
2. tű: 23 szem
3. tű: 22 szem
4. tű: 23 szem

 

csőkötés1

 

Amikor a következő sorban összekapcsoljuk a kört, ügyeljünk arra, hogy szorosan tartsuk a szálat a sor eleje és vége között, és arra is ügyeljünk, hogy ne csavarodjon meg a tűkön az eddigi munkánk.

 

csőkötés2

 

csőkötés3

 

 

Csőkötés

 

Ha csőkötéssel kezdünk, akkor szintén a 4-es egyenes vagy körkötőtűre szedjük fel a szemeket, de a megszokottaktól egy kicsit más módszerrel.

 

- A fonalat nagyon egyszerű módszerrel vesszük a hüvelyk- és mutatóujjunkra, majd a többi ujjunkkal feszesen tartjuk.
- A kötőtűt nekitámasztjuk a feszes fonalnak, és egyet tekerünk rajta, hogy a tűn egy egyszerű hurok keletkezzen.
- Ezután alábökünk a hüvelykujjunknál lévő szál alá a tűvel, és áthúzzuk alatta a mutatóujjunknál lévő szálat.
- A következő szemhez felülről nyúlunk a mutatóujjunknál lévő szál alá, és áthúzzuk alatta a hüvelykujjunknál lévő szálat.
- Ezt a két műveletet ismételjük, és felszedünk 90 szemet. Ügyeljünk arra, hogy a szemek szorosan egymás mellett legyenek.

 

 

Ha megnézzük a kötőtűn a szemeket, akkor jól látszik, hogy a szemek már a felszedésnél sima-fordított állásba rendeződnek. A színátmenetes fonalnak köszönhetően jól látható az is, hogy az egyik szemet a felső, világosabb szálból, a másikat az alsó sötétebből alakítottuk ki.

 

csőkötés4

 

Osszuk el egyenletesen 4 részre a tűn lévő szemeket, és akasszunk be kötésjelölőket, hogy megjelöljük ezeket a részeket.

 

Ennél a módszernél is az első sorban kezdünk el körben kötni a 4-es zoknikötőtűkkel. A kör összekapcsolásánál ügyeljünk arra, hogy szorosan tartsuk a szálat, és ne csavarjuk meg a szemeket.

 

Elkezdjük kötni az első sort, amelyben minden fordítottnak látszó szemet leemelünk, és minden simának látszó szemet simán lekötünk.  Az első sorunk fordított, azaz leemelt szemmel kezdődik. Amikor lekötöttük az első sort, kiszedhetjük a kötésjelölőket, csak azért volt rá szükségünk, hogy lássuk, hogy meddig kötünk az egyes zoknikötőtűkkel. A továbbiakban csak a sor elejét jelöljük meg egy kötésjelölővel.

 

Ha nem körben kötnénk, akkor a csőkötéssel a továbbiakban nagyon egyszerű dolgunk lenne, mert minden sort az első sor alapján kötnénk, vagyis a kötés mindkét oldalán minden sima szemet simán lekötünk, és minden fordított szemet fordítottan átemelünk. Bármilyen kötött holmi passzéját elkezdhetjük ezzel a módszerrel úgy, hogy csőkötéssel 4 sort kötünk, majd áttérünk az 1 sima, 1 fordított patentre.

 

Azonban most körben kötünk, és ezért egy kicsit másképp haladunk tovább.
Az első sorban tehát minden sima szemet lekötünk, és minden fordított szemet átemelünk. A második sorban pont ellenkezőképpen kötünk: a fordított szemeket fordítottan lekötjük, a sima szemeket simán átemeljük úgy, hogy mögöttük vezetjük a szálat.

 

Ezután újra megismételjük ezt a két sort, összesen csupán 4 sorra van szükségünk csőkötéssel. Ügyeljünk arra, hogy a páratlan sorokban a simákat kötjük le, és a fordítottakat leemeljük, a páros sorokban pedig a fordítottakat kötjük le, és a simákat emeljük át.

 

A továbbiakban már egyszerű, 1 sima, 1 fordított patentkötéssel dolgozunk.

 

csőkötés5

 

A képen már néhány sor patentkötés is elkészült, piros nyíllal jelöltem a fordított szemet. Alatta látható, hogy a csőkötés szemei sokkal feszesebbek, ez adja majd a szegély rugalmasságát.

 

csőkötés6

 

Ezen a képen jól látszik a csőkötés lényege. Ha megfigyeljük, akkor úgy látszik, mintha egy végig sima kötést félbehajtottunk volna. Ami tulajdonképpen igaz is, hiszem a szemek átemelése révén ebben a 4 sorban valóban duplán kötöttünk, szemfelszedés módja miatt pedig ilyen szép, láthatatlan lesz a kezdésünk.

 

Folytassuk hát a kötést az 1 sima, 1 fordított patentkötéssel, és kössünk összesen 10 sort.

 

A következő sorban a másfélszeresére szaporítjuk a szemeket ahhoz, hogy a sapka bőségét megkapjuk. 
A 4-es zoknikötőtűvel kötjük ezt a sort, minden sima szemet simán lekötünk, a fordított szemeket pedig elölről is és hátulról is simán lekötjük, ezt ismételjük a sor végéig. 135 szem van a tűn.

 

A következő sor kötését már az 5-ös tűkkel folytatjuk. Ha van rövid körkötőtűnk, azzal is folytathatjuk a munkát. Sima kötéssel kötünk 20 sort.

 

Elkezdjük a sapka tetejének fogyasztását. Az első és minden további páratlan sorban fogyasztunk, a páros sorokat simán lekötjük. A beret-fazon kialakításához 15x1 szemmel kezdjük el a fogyasztást, pontosan úgy, ahogy azt már korábban tanultuk a Kötősuli leckéiben.

 

A fogyasztás sorai így alakulnak:

1. sor: 7 sima, két szemet simán összekötünk
3.sor: 6 sima, két szemet simán összekötünk
5.sor: 5 sima, két szemet simán összekötünk
7.sor: 4 sima, két szemet simán összekötünk
9.sor: 3 sima, két szemet simán összekötünk
11.sor: 2 sima, két szemet simán összekötünk
13.sor: 1 sima, két szemet simán összekötünk
15.sor: két szemet simán összekötünk
17.sor: két szemet simán összekötünk, 8 szem marad a tűn
18. sor: sima

 

sapi1

 

sapi2

 

sapi3

 

A fogyasztás végeztével elvágjuk a fonalat úgy, hogy kb. 20-25 cm-es szál maradjon. A szálat gyapjúvarrótűbe (vagy valamilyen nagyméretű varrótűbe) befűzzük. A fonalat behúzzuk a megmaradt 8 szembe a kötőtűk helyére.

 

sapi4

 

sapi5

 

sapi6

 

Fűzzük keresztül a szálat még egyszer a szemeken, húzzuk szorosra, bökjünk át a sapka visszájára, és dolgozzuk el a fonalvéget.

 

sapi7

 

A sapka elkészült!

 

Ha szeretnénk, blokkolhatjuk is.

 

A blokkoláshoz a sapkát hideg gyapjúmosószeres vízben legalább fél órát áztatjuk.  Leengedjük róla a vizet, átöblítjük, a mosdó szélén hagyjuk kicsit kicsurogni. Egy törölközőben óvatosan átnyomkodjuk, így eltávolítjuk belőle a nedvesség egy részét. Nem csavarjuk, nem centrifugáljuk!

 

Egy másik törölközőn kiterítjük, formára igazgatjuk. Beledugunk egy lapostányért, szépen eligazgatjuk, és hagyjuk megszáradni.

 

 

Most pedig térjünk vissza a rövidített sorokhoz egy kis időre!

 

Ahogy már korábban is beszéltünk róla, a rövidített sorok kötése nagyon jó módszer arra, hogy kialakítsuk egy felső mellbőségét, illetve ezzel a módszerrel készülnek azok a bizonyos szépséges íves kendők is. Ahhoz azonban, hogy ezek a sorok valóban szépen illeszkedjenek, el kell tüntetnünk azokat a lyukakat, amelyeket az Aurora kendőnél felhasználtunk a csipkeszegélyhez.

 

A lyukak eltüntetéséhez csak egy picit kötjük bonyolultabban a rövidített sorokat, mint ahogy eddig tanultuk. A következőkben nem egy konkrét mintán, hanem egy kötéspróbán mutatom be a technikát, amelyet aztán tetszés szerint felhasználhatunk egy általunk választott mintához.

 

A leírásunk szerinti szemig simán kötünk. A következő szemet átemeljük a jobb tűre, a szálat a szem mögött előre hozzuk:

 

rövidített sor1

 

A szemet visszatesszük a bal tűre, köré tekerjük a szálat, majd megfordítjuk a kötést, és kötjük a darabunk visszáját.

 

rövidített sor2

 

rövidített sor3

 

A fordított soron ugyanígy járunk el. Kötünk a szükséges szemig, átemeljük a jobb tűre, köré tekerjük a szálat, és fordulunk.

 

rövidített sor4

 

A következő sorban simán kötünk a körültekert szemig. A fotón piros nyíllal jelöltem azt a szálat, amit a szem köré tekertünk.

 

rövidített sor5

 

Ebbe a szálba ügyesen belenyúlunk a kötőtűvel, és felemeljük a korábban leemelt szemünk mellé, majd a két szemet együtt simán lekötjük. Folytatjuk a kötést sima szemekkel a leírásunk szerint.

 

rövidített sor6

 

A fordított oldalon ugyanígy járunk el: a rátekert szálat felszedjük a tűre, és a leemelt szemmel együtt fordítottan lekötjük.

 

 

 

 

 

 

"A Kötősuli teljes szöveges és képi tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

A Kötősuliban szereplő kötésleírások, ill. az azok alapján készült kötött darabok tovább nem értékesíthetőek."

 

« 16. lecke - Aurora szett 1. (rövidített sorok) 18. lecke - Egyujjas kesztyű »

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code